Preloader Close

Uw specialist in rietdekking

FAQ’s

Hoe kunnen
we u helpen?

Antwoord niet gevonden? Mail Ons

 • Is een rieten dak duurder dan een ander dak?

  Een rieten dak hoeft niet duurder te zijn dan een vakkundig uitgevoerd natuur leien dak. Alles is afhankelijk van de opbouw en verschillende andere factoren.

 • Afwatering, wel of niet?

  Er horen geen goten bij een rieten dak. Toch zijn er verschillende mogelijkheden die op welbepaalde plaatsten de afvoer van regenwater verzorgen.
  Uiteraard brengen deze aanpassingen de esthetiek van een mooi rietendak in gevaar. Dit proberen we wel tot een minimum te beperken.

 • Gaat een rieten dak lang mee - levensduur?

  De gemiddelde levensduur is tussen de 25 tot wel 40 jaar, alles is afhankelijk van het volgende:
  * Kwaliteit van het riet
  * Hellingsgraad
  * Open of gesloten constructie
  * Omgeving rond het dak - bomen, bladeren, zon, mogelijkheid tot snel drogen enz…
  * Verricht onderhoud over de jaren
  * De initiële uitvoering van het riet.

 • Wat met de verzekering?

  Vroeger rekenden verzekeringen extra premies aan. Dat is nu volledig verdwenen. We kunnen u altijd bijstaan mocht uw verzekering dit toch in vraag stellen of anders beweren.

  Met de huidige ontwikkelingen in de uitvoering van rieten daken zoals wij die uitvoeren wordt er niets meer betaald voor riet dan voor pannen.

 • Weer invloeden bij het installeren?

  We zijn gedeeltelijk afhankelijk van de weerelementen. Het plaatsen kan zowel zomers als in de winter, uiteraard niet bij regen. Herstellingen kan men uitvoeren als er mogelijkheid bestaat maar niet tijdens vriestemperaturen. Planning verandert soms omdat we gedeeltelijk weersafhankelijk zijn.

 • Aangeraden riet dikte?

  Bij aanvang is een rieten dak 30-32cm. Een rieten dak mag niet dunner dan 28cm gelegd worden. Te dik leggen verlengt de levensduur niet.

 • Hoeveel helling moet ik hebben?

  Een minimale helling van 35° is gewenst, ideaal is 45° of meer. Hoe steiler de helling is hoe sneller de water afvoer. De droogtijd verkort dan ook gelijkmatig wat de levensduur van het dak verlengt. Dakhellingen minder dan 33° zijn niet aangewezen ivm waterdichtheid.

 • Is de oorsprong van het riet belangrijk?

  Riet is een natuurproduct, we zijn afhankelijk van oogst en kwaliteit en dat kan van jaar tot jaar wisselen. Wij letten op de oorsprong en de winter voor de oogst van het riet. Dan verifiëren we of de productie voldoende is om het ganse jaar riet van deze oorsprong te kunnen aanschaffen.
  Zo kunnen we de kwaliteit garanderen van ons rieten dak en dit jaar na jaar.

 • Is riet isolerend?

  Een rieten dak heeft een Rc waarde van 1,5 m2K/W. In de zomer geeft dit toch een koelte. Bij nieuwbouw en renovatie gaan we toch extra isoleren en dan kom je snel uit bij een Gesloten schroefdak. Dit levert een waarde op die al snel zeer goed tot perfect kan uitkomen. Het energierapport zal dan ook perfect en volgens de huidige normen zijn.

 • Wat met mijn open haard?

  Een open haard, houtkachel of allesbrander onder een rieten dak geeft geen onoverkomelijk probleem. Heeft u reeds een bestaande schoorsteen of rookkanaal van voldoende diameter, dan kan u deze probleemloos gebruiken zonder veel aanpassingen.
  Een vonkenvanger, eventueel gecombineerd met een regenkap, wordt wel sterk aanbevolen.

  Riet is niet zo brandbaar als men zou denken. Wanneer uw huis niet is uitgerust met een rookkanaal in een bestaande schouw is het mogelijk dit op elk gewenst tijdstip te (laten) installeren.

 • Is er veel onderhoud nodig?

  Onderhoud van een rieten dak is essentiëel, maar is niet arbeidsintensief. Een rieten dak heeft gemiddeld om de 8 à 10 jaar een onderhoudsbeurt nodig (=ontmossen). Het riet wordt dan opgekamd en van mos en algen ontdaan.
  Om uw dak steeds in top conditie te houden en mosvorming tegen te gaan is het aangeraden het dak gemiddeld om de 1-2 jaar te behandelen met een speciaal product. Met dit product dat speciaal voor riet is ontwikkeld verdwijnt groenaanslag en krijgt het opnieuw de mooie uitstraling waarvoor we hebben gekozen.
  Alles is afhankelijk van de ligging en omgeving.

 • Kan er vocht doordringen?

  Neen, bij zowel open als gesloten rieten daken wordt de nok afgewerkt met beschermende nokpannen. Water insijpelen langs de bovenzijde wordt dan ook altijd vermeden.

Verified by MonsterInsights